A tél beköszöntével hajlamosak vagyunk minden szempontból egy kicsit ellustulni, lelassítani és kevesebbet figyelni egészségünkre és a mozgásra. Pedig főleg ezekben a hónapokban lenne érdemes jobban odafigyelni, hisz ilyenkor többször vagyunk betegek, a gyerekek is mennek vissza az iskolákba/óvodákba és nagyobb eséllyel kapnak el fertőzéseket.
Íme a top 10 gyümölcs, amikhez télen is könnyen hozzáférhetünk és nagyban hozzájárulhatnak immunrendszerünk erősítéséhez:
- Alma: Az alma egyike azoknak a gyümölcsöknek, amelyeket egész évben könnyen megtalálhatunk. Nagyon tápláló, rostokban gazdag és rengeteg vitamint tartalmaz.
- Körte: A körte szintén elérhető télen, és tele van ásványi anyagokkal, például káliummal és C-vitaminnal. Jó választás lehet salátákhoz vagy desszertekhez.
- Narancs: A narancs a téli időszak jellegzetes gyümölcse. Magas C-vitamin-tartalma segíthet erősíteni az immunrendszert és támogatja az egészséget. Nyersen, süteményben vagy házi narancslé formájában is tökéletes desszert lehet.
- Grapefruit: A grapefruit is egy nagyszerű téli gyümölcs, amely szintén gazdag C-vitaminban. Különleges, savanykás, kesernyés íze miatt sokan kedvelik. Magában vagy akár turmix formájában is fogyasztható.
- Mandarin: A mandarin egy másik téli kedvenc, amely kellemes ízű és könnyen hámozható. Gazdag A-vitaminban és C-vitaminban is.
- Datolya: A datolya a téli időszakban is elérhető és energiát adó gyümölcs. Gazdag rostokban, ásványi anyagokban és vitaminokban. Főleg aszalt formában kapható, de nyersen is isteni.
- Banán: Bár a banán egész évben megtalálható, mégis érdemes télen is fogyasztani, mivel jó forrása a káliumnak és más fontos tápanyagoknak.
- Gránátalma: A gránátalma télen érik, és rendkívül gazdag antioxidánsokban, mint például a vitaminok és a polifenolok. Frissítő, édes-savanyú íze miatt jól illik salátákhoz, húsokhoz.
- Dió: Bár a dió technikailag nem gyümölcs, de télen ez is könnyen beszerezhető és rendkívül tápláló. Telis-tele van egészséges zsírokkal, fehérjékkel, rostokkal és ásványi anyagokkal. Isteni diós téli süteményeket is készíthetünk belőle.
- Lime: A lime egy citrusfajta, amelyet télen is megtalálhatunk. Savanykás íze és magas C-vitamin-tartalma miatt ideális az immunrendszer erősítésére. Friss lime-lével készíthetünk italokat vagy ízesíthetjük vele ételeinket.
Ne feledkezzünk meg a zöldségekről sem, télen is változatos, ízletes és egészséges zöldségeket találhatunk:
- Sütőtök: A sütőtök gazdag béta-karotinban és C-vitaminban. Használhatod levesekhez, pürékhez vagy süteményekhez.
- Cékla: A cékla tápláló és magas antioxidáns-tartalmú zöldség. Kiváló választás lehet salátákhoz vagy főételekhez.
- Karfiol: A karfiol rostban gazdag és jó forrása a C-vitaminnak. Sütve, párolva vagy főzve is fogyaszthatod.
- Brokkoli: A brokkoli szintén rostokban és C-vitaminban gazdag. Tökéletes hozzávaló levesekhez, salátákhoz vagy köretekhez.
- Sárgarépa: A sárgarépa magas béta-karotin-tartalommal rendelkezik, ami a szervezetben A-vitaminná alakul. Nyersen fogyaszthatod salátákban, vagy főzve, párolva is készíthetsz belőle köretet.
- Kelbimbó: A kelbimbó tápanyagokban gazdag zöldség, amely C-vitamint, K-vitamint és rostokat tartalmaz. Főzve vagy párolva fogyaszthatod.
- Hagyma: A hagyma sok étel ízesítésére használatos, és számos egészségügyi előnye van, például gyulladáscsökkentő és immunerősítő hatás.
- Zeller: A zeller alacsony kalóriatartalmú, de rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag. Felhasználhatod salátákhoz, levesekhez vagy frissen préselt levek készítéséhez.
- Póréhagyma: A póréhagyma finom ízt ad az ételeknek és gazdag A-vitaminban, C-vitaminban és K-vitaminban. Akár nyersen, főzve vagy párolva is fogyaszthatod.
- Káposzta: Télen többféle káposzta is elérhető, például kelkáposzta, fehérkáposzta vagy vöröskáposzta. Gazdag rostokban és C-vitaminban. Levesek, saláták vagy töltött káposzta formájában fogyasztható.
Hoztunk még a végére egy harmadik Top 10-es listát is, amiben egészséges, téli ételeket találsz:
Sült zöldségek: A sütőben sült zöldségek, például cékla, sütőtök, répa és karfiol, gazdagok antioxidánsokban és rostokban, amelyek támogatják az egészséget.
Levesek: Télen a meleg levesek kiváló választások. Gazdagítsd az étrendedet zöldséglevesekkel, húslevesekkel vagy babgulyással, amelyek tápanyagokban gazdagok és jó hatássl vannak a megfázás tüneteire és nem mellesleg hidratálási szempontból is szuperek.
Sütőtök: A sütőtök tápláló és alacsony kalóriatartalmú zöldség. Gazdag béta-karotinban, C-vitaminban és rostokban. Készíthetsz belőle levest, pürét vagy sütőtökös süteményt.
Hüvelyesek: Bab, lencse, csicseriborsó és más hüvelyesek kiváló fehérjeforrások. Télen elkészítheted őket levesekben, főzelékekben vagy akár salátákban is.
Fokhagymás ételek: A fokhagyma természetes antibiotikumként ismert, és erősítheti az immunrendszert. Használd főzéshez, ízesítéshez, pirítósra kenve vagy salátákhoz, hogy fokozd az étel ízét és egészségügyi előnyeit.
Lazac: A lazac gazdag omega-3 zsírsavakban, amelyek jótékony hatással vannak az agyra és az egészséges szív- és érrendszer működésére. Sütve, grillezve vagy párolva is fogyaszthatod.
Téli bogyós gyümölcsök: Míg friss gyümölcsök kevésbé elérhetők télen, a fagyasztott vagy aszalt bogyós gyümölcsök (pl. áfonya, szeder, ribizli) még mindig gazdagok antioxidánsokban és vitaminokban. Remek, tápláló turmixokat készíthetünk belőlük!
+Tipp a jobb, krémesebb állag elérésének érdekében turmixoljuk a bogyós gyümölcsöt banánnal.
Teljes kiőrlésű gabonafélék: Teljes kiőrlésű gabonafélék, például rozs, zab, barnarizs vagy quinoa, táplálóak és rostban gazdagok. Készíts belőlük salátákat, levest vagy egészséges köreteket.
A lényeg, hogy habár pihenni nem bűn, ne lustuljunk el a téli hónapok során sem! A rendszerességet sokkal könnyebb tartani, mint a tél végén hirtelen fogyókúrába kezdeni és egészségtelen módszerekhez folyamodni, a sportosság és fogyás érdekében. Továbbá ha nem tudunk a megfelelő zöldségekhez és gyümölcsökhöz hozzájutni, akkor szedjünk vitamint és mozogjunk rendszeresen, a testünk meg fogja hálálni a törődést!
Termék: Droppsok
PPH-00067